29.05.2022

Wegańskie opcje w Piekarni Miejska

Dziś po raz kolejny miałem przyjemność zagościć w Piekarni Miejska. To mała rzemieślnicza piekarnia, gdzie powstają cudowne wypieki. Chleby przypominają smakiem te z lat 60. Powszechnie kojarzony jest chleb wiejski, a tu Miejscy piekarze udowadniają, że chleb miejski może być pełnowartościowy i smaczny. Tradycyjny smak chlebów urozmaicają wegańskie drożdżówki i ciasta. Nie wszystkie dostępne wypieki są w pełni roślinne, ale w lokalu są wyraźnie oddzielone i łatwo wybrać coś dla siebie. Dziś po raz pierwszy korzystałem z opcji zamawiania przez stronę internetową. Wegańskie pozycje na stronie mają oznaczenia. Można płacić blikiem, poprosić o zapakowanie albo przyjść ze swoimi pojemnikami.


Na zdjęciach poniżej widać:
 
Ciastko Linzer - migdałowe ciasteczko z konfiturą malinowo-różaną




Ciasto perskie - migdałowo-różane ciasto z lukrem i pistacjami

Drożdżowa chałka
Bułeczka śniadaniowa z rodzynkami i skórką pomarańczową
Drożdżówka z budyniem, konfiturą wiśniową i kruszonką



Drożdżówka z truskawką
Drożdżówka z rabarbarem
Drożdżówka z serkiem waniliowym - ręcznie robiony serek z orzechów nerkowca z dodatkiem rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej.



Drożdżówki mają bogate wnętrze, a samo ciasto przypomina smaki z dzieciństwa.







Z dworca można dojechać tramwajem 19 i wysiąść na przystanku Korona. Wejście jest tutaj.
 
Serdecznie polecam:
 
Autorem postu i zdjęć jest Miłośnik Natury. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz