28.12.2014

Ostropest plamisty w kuchni

Ostropest plamisty (Silybum marianum (L.) Gaertner) kwitnie od lipca do sierpnia i jest rośliną jednoroczną. 




Ostropest plamisty stosowany jest jako środek wspomagający pracę wątroby. 

Może mieć korzystne działanie przy:
chorobach wątroby (stłuszczenie, niewydolność, marskość wątroby),
kolce żółciowej,
kamicy pęcherzyka żółciowego,
kamicy dróg żółciowych,
żółtaczce,
w trakcie leczenia nowotworów,
nawracających siniakach, przebarwieniach czy wybroczynach.


Najprzyjemniejszą formę ostropest plamisty miał dla mnie w postaci nasion. 

Autor zdjęcia: Naturalna dusza

Nasiona ostropestu plamistego nie mają określonego smaku, więc można go dodać jako składnik zup, sosów, dodatek do sałatek, musli czy warzyw na parze.


 Autor zdjęcia: Naturalna dusza

Ostropest plamisty kosztuje 10 zł za 200 g i jest dostępny w sklepach z ziołami oraz na działach eko w supermarketach (np. Auchan). 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz